Blog
petak, rujan 1, 2006

Izvor podataka o vjenčanjima je matica vjenčanih, čije je vođenje propisano na Tridentskom koncilu, zajedno s maticama krštenih. Format ovih knjiga sličan je formatu matica krštenih. Zapisi su vođeni latinskim jezikom do doba Ilirskog preporoda: na početku svake godine župnik bi napisao godinu, npr. "1842" ili "18 Annus 42" ili "Annus 1842" i slično, zatim bi pisao mjesece (npr. Februarius) a onda za svaki mjesec u jednom ili više redaka bili bi zapisani podaci o pojedinom vjenčanju. Opseg zapisanih podataka je varirao, ponekad su zapisani samo muž i žena, vrlo često su zapisani i kumovi, a često su uz imena muža i žene zapisana i imena njihovih očeva (vrlo rijetko, gotovo nikad i imena majki). Ponekad se nađe i dob i zanimanje ženika, posebno u tabličnim prikazima nakon 1850. godine. U knjigama koje sam gledao (Zlatar, 1700-1800), ponekad su zapisivana čak i imena djedova za mladoženje! Upravo ti podaci, o djedu mladoženje, pokazali su se presudnima u određivanju pripadnosti obiteljskoj lozi.

Od sredine 1850. župnik bi u knjizi vjenčanih nacrtao tablicu i u nju unosio podatke; do tad je u jednom retku zapisivao ono što je smatrao bitnim (dakako, vjerojatne su pogreške u prijepisu, latinski ne znam , mada su i svećenici često griješili):

Die 7 Copulatus est defuncti Georgi Hitrecz filius Matthias cum delecta fibi sponsa defuncti Pauli Turek filia Barbara. Presentibus Augustinus Stahan et Georgis Hitrecz...

Die eadem Copulatus est Andreas Hitrecz viduus cum delecta fibi sponsa defuncti Michaeli Gratzer filia Mariana parochia Zachretiensi. Presentibus Joanni Knauf et Andrea Hitrecz...

Dakle, u prvom slučaju vjenčaju se Matija, sin pokojnog Juraja Hitreca i njegova nevjesta Barbara Turek, kći pokojnog Pavla. Svjedoci su August Štahan i Juraj Hitrec (ne onaj pokojni! ).

U drugom slučaju (isti dan), vjenčaju se udovac Andrija Hitrec s nevjestom Marijanom, kćerkom pokojnog Mije Gratzera iz župe Začretje. Svjedoci su Ivan Knauf i Andrija Hitrec.

Dakle, kad se krene u istraživanje, bitno je biti u stanju prepoznati ključne riječi i imena. Dakako da dobro dođe i poznavanje latinskog.
rodoslovlje @ 15:37 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Google Analytics