Blog
ponedjeljak, rujan 4, 2006

U dosadašnjim postovima pokušao sam približiti značaj i način vođenja matičnih knjiga vjenčanih i krštenih. Treća vrsta matičnih knjiga, čije je vođenje propisano 1614. u Rimskom obredniku, su matice umrlih. Ove knjige nisu toliko informativne u smislu rodoslovlja kao matice krštenih i vjenčanih, ali često daju bitne podatke o smrti osobe. Kao i ostale matice, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj su vođene na latinskom jeziku do sredine 19. stoljeća, u deskriptivnom formatu. Kasnije se prešlo na tablični prikaz i hrvatski jezik.

Vrsta zapisanih podataka varira - najčešće je u svakom zapisu moguće pronaći ime i prezime osobe, njenu dob (u danima, mjesecima ili godinama), mjesto smrti a ponekad i razlog smrti. Za žene obično piše udano prezime, vrlo rijetko je zapisano djevojačko, a budući da se nekad žensko ime biralo iz ograničenog skupa (u Zagorju npr. Ana ili Jana, Roža, Bara, Jalža, Franca, Kata, Tereza) počesto je teško odrediti tko je zapravo preminuo. Za umrlu djecu često je pisalo ime oca, no ponekad je pisalo samo ime, što je zapis činilo bezvrijednim. Ponekad je pisan nadimak umrlog ili njegovo zanimanje, ponekad bračni drug, kasnije i adresa. U kasnijim razdobljima posebno je zanimljiv zapis o uzroku smrti - umiralo se od tifusa, sušice, vodenca, rastave krvi, kapi, upale pluća, padavice. Ovi zapisi daju zanimljive podatke o eventualno nasljednim bolestima.

Sam format zapisa sličan je zapisima o vjenčanju ili krštenju - redak obično započinje sa "Sepultus est" - pokopan je - a zatim slijedi ime i ostali podaci o umrlom:

Julius 1845

Ratkovecz, Die 1 Sepultus est Andreas Hitrecz Textor, uxoratus, praevia provisus annorum 50.

U prijevodu: 1. srpnja 1845. u Ratkovcu je pokopan Andrija Hitrec, tkalac, oženjen, star 50 godina, primio sakramente.

Godine su za starije osobe često zaokruživane - nekad se nije vodilo računa o svakom danu starosti, pa starost od 50 godina zapravo može značiti bilo koju dob od 45 do 55 godina. Za djecu su obično pisani dani, tjedni ili mjeseci starosti te ime oca, gotovo nikad ime majke.

Zapis o smrti Magdalene plemenite Husinec na gornjoj slici pokušajte dešifrirati sami.
rodoslovlje @ 10:51 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Google Analytics