Blog
ponedjeljak, kolovoz 21, 2006

Znate li tko su vam bile bake i djedovi? Prabake i pradjedovi?

Pretpostavljam da svi znaju odgovor na prvo pitanje. Velika većina zna odgovor na drugo. No, koliko vas zna kako su se zvale vaše praprabake i prapradjedovi? Ako ne znate, a zanima vas, na pravom ste putu da zavirite u svijet rodoslovlja.

Zanimalo je to i mene. Još dok sam kao klinac živio kod bake i djeda, spominjalo se djedovih šestoro braće i sestara, kako su preci doselili iz Zlatara, kako je prapradjed Janko Hitrec radio na katastru u Zlataru i znao da jedna bogata neudata cura živi u Zlatar Bistrici i ima mnogo zemlje... Počeo sam postavljati pitanja - tko je Malčika, tko je teca Katučka, u kakvom su rodu kum Petar i moj djed... Rodbina je strpljivo odgovarala, a ja ponešto i upamtio. No, godine su prolazile, u 6 godina umrli su svi stari članovi obitelji i u staroj kući, sagrađenoj 1888, više nije bilo nikog. Ostali su albumi već požutjelih slika, nešto mlađe rodbine po okolnim mjestima i brdo sjećanja. I veliko zanimanje...

U zadnjih 6 godina povremenog istraživanja (ukupno nekih 6-7 tjedana) saznao sam imena predaka s mamine osam generacija, a s tatine strane unazad deset generacija. Saznao sam gotovo sve potomke pretka s tatine strane od početka 18. stoljeća, kao i dobar dio razvoja šire mamine obitelji od kraja 18. stoljeća naovamo - dakle unutar razdoblja od više od 200 godina.

No, sad znam više o povijesti razvoja obiteljskog imena (s obje strane), nego o današnjim živućim granama obiteljskog stabla. Ako ovaj blog zaživi, ako bude interesa kako za čitanje, tako i za pisanje, možda ovim putem pronađem i najsvježije grane, kojih još nemam u stablu.

Čemu sve to? Zašto trošiti vrijeme na prošlost? Ne smatram ovo trošenjem vremena - znatiželjan sam i volim otkrivati stvari, igrati se detektiva - u ovom slučaju paleodetektiva. Ovime samo ispunjavam znatiželju potaknutu u djetinjstvu. Zanima me tko su ti silni ljudi koji nose isto prezime na koje nailazim u telefonskom imeniku. Tko su rođaci koji se pojave niotkuda i traže uslugu. Imam li kakvo nasljedstvo za koje ne znam? I naravno, jesam li plemenitog roda? Hm, na ovo zadnje sam ustanovio gorku i okrutnu istinu - svi su moji bili pravi zagorski bokci.

Konačno, iz mog egocentričnog kutka svijeta, ja sam jedini razlog zbog kojeg su moji preci živjeli.

Kažu da je Lincoln jednom kazao da ga ne zanima tko su bili njegovi preci, nego što će biti s njim samim. Mene zanima i jedno i drugo.

A vas?
rodoslovlje @ 11:30 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
Google Analytics