Blog
srijeda, rujan 6, 2006

Sačuvane matične knjige krštenih, vjenčanih i umrlih za područje sjeverozapadne Hrvatske obično datiraju iz početka 18. stoljeća. No, pitanje je kako doći do njih.

Prvo je dobro provjeriti što se nalazi u Župnom uredu - ako knjige nisu tamo, vjerojatno u uredu znaju gdje su. Župni uredi čuvaju stare Statuse Animarume, tako da posjet najčešće neće biti uzaludan. Novije knjige nalaze se u matičnim uredima općine, ali zbog zaštite privatnosti nisu dostupne bilo kome. Popis i adrese župnih ureda lako je dobiti u telefonskom imeniku. Ovdje će dobro doći i poznavanje crkvenog shematizma, odnosno teritorijalne podjele na župe.

No, što je sa starijim knjigama?

Područje današnjeg Hrvatskog zagorja spada u nadležnost 2 arhiva - Državnog arhiva u Varaždinu (DAV) i Državnog arhiva Zagreb (DAZ), dok je dio knjiga i mikrofilmova pohranjen i u Hrvatskom državnom arhivu (HDA). Teritorijalne nadležnosti naznačene su na Webu:
U fondu HDA nalaze se mikrofilmirane knjige i Statusi Animarumi koje su dostupne u ostalim arhivima i župnim uredima. Fond Hrvatskog državnog arhiva nije, nažalost, dostupan putem Weba, nego u aplikaciji rađenoj u MS Accessu, u čitaonici HDA.

Dio matica nalazi se i u Arhivu zagrebačke nadbiskupije, međutim, popis je dostupan u samoj čitaonici, no ne i preko Weba.

Popis matičnih knjiga Državnog arhiva u Varaždinu također je dostupan putem Weba, kao i popis matica Državnog arhiva u Zagrebu. Za pretraživanje ostalih izvora može poslužiti i Registar arhivskih fondova i zbirki RH.

Dobar izvor podataka je i stranica Crkve Isusa Krista Svetaca posljednjeg dana iz Salt Lake Cityja (poznatiji kao mormoni), koji vode projekt mikrofilmiranja matičnih knjiga iz cijelog svijeta - njihov katalog matičnih knjiga je također dostupan online.

No, teorija je jedno, praksa je drugo. Ponekad traženje matica traje vrlo dugo, upravo zbog nesređenosti sustava. O mojoj višegodišnjoj potrazi za nekim maticama bit će više riječi u jednom od sljedećih postova.
rodoslovlje @ 11:51 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Google Analytics