Blog - prosinac 2007
ponedjeljak, prosinac 3, 2007

Par dana nakon što sam objavio prethodni post, dobio sam komentar jednog čitatelja. Prenosim ga u cijelosti. Komentar, ne čitatelja...

Teško se može reći da su ostali tekstovi pisani baš švrakopisima. Više je to stvar vještine pojedinca koji je pisao, tj. koliko mu je bio raspisan rukopis. Tada nije bilo baš puno pismenih a obrazovanih da ne govorim. Stoga su svećenici, učitelji, bilježnici, suci i sl. zanimanja, bili elita društva. Danas to sigurno nisu.

Voli li Crkva kao institucija više bogate od siromašnih? Nisam sasvim siguran voli li ih, ali im oni sigurno više koriste u materijalnom pogledu, pogotovo ako im doniraju. Budimo realni, ne živi se danas samo od propovijedanja evanđelja. Crkvu treba na neki način promatrati kao firmu i ona, da bi materijalno egzistirala, mora se pobrinuti za to.

Tako je uvijek bilo, imali su svoje posjede, gospodarstva, koja su im bila nacionalizirana pa im je opstanak spao na milostinju, a to nije dobro. Oni trebaju također privređivati a ne čekati kaj im bu tko dal. Osobno, u rijetkim kontaktima koje sam imao s klerom, nemam loša iskustva. Naprotiv, prisjećajući se našeg župnika i ostalih kapelana koje sam poznaval, mogu reći sve najbolje.

Kaj se dotikava "cinfranja" plemića (oni su tada bili politički narod s pravom glasa i nositelji nacionalnog i gospodarskog preporoda), posljedica je to njihovog tadašnjeg društvenog položaja - ali i načina ophođenja. Ne treba zaboraviti da je to samo nepunih 50 g. od formalnog ukidanja feudalizma. U nekim glavama je sigurno još trajal, kak i danas još uvijek kod nas traje nikad završena priča između ustaša i partizana i slične gluparije. Na kraju, sigurno je da pravice nigdar ni bilo nit je ne bu. :)

Uvijek će mali čovjek "nagrabusit", a bogati se, kak ona pjesma kaže, za sebe sami pobrinu. Gledam to i s aspekta, povlaštenog kreditiranja različitih kategorija državne i javne uprave iz daljne ili bliže prošlosti: 1% kamata za djelatnike MORH-a, MUP-a ili nešto više od 2% kamata za sveučilištarce, sad su čini mi se i nastavnici na redu, samo ne znam od čega budu jadnici plaćali kredu s obzirom na sadašnje plaće. Razliku do komercijalne kamate od 5 ili 6 % plaćaju ostali porezni obveznici. Je li to društvena pravda? Ne znam, možda u konačnici i je. Uloga države i je da se bavi i redistribucijom moći, prava i obveza ali na transparentan i pošten način.

Pitanje je samo koliko to danas naši moćnici ili političari čine.

Hvala gostujućem komentatoru!
rodoslovlje @ 16:42 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Google Analytics