Blog - studeni 2007
subota, studeni 3, 2007

Gotovo godinu dana zapostavljam ovaj blog; nekako sam se ustalio na 90 posjeta dnevno, uglavnom preko Googlea. A onda odjednom, jučer me posjetilo preko 300 posjetitelja. Zašto?! Gledam statistiku - na Blogeru nikad nisam uspio shvatiti kako sastavljaju one tablice, jer se nikad ne poklapa broj referenci s ukupnim brojem. I ništa mi nije jasno... Ideje? :-)

Nego... U petak sam bio u zagrebačkom Državnom arhivu u Opatičkoj ulici, pregledavao sam matice umrlih i vjenčanih iz Marije Bistrice. O maticama sam pisao ranije...

Nisam otkrio ništa naročito bitno, popravio sam nekoliko ranije krivo zapisanih datuma, pronašao još 2-3 umrle djece koja nikad nisu bila zavedena u Statuse animarume i otkrio nekoliko datuma smrti. No, gledajući te stare zapise i pokušavajući dešifrirati rukopis, iznova sam ustanovio da su nekad, kao i danas, bogati i moćni bili Crkvi miliji i važniji. Kako drugačije objasniti činjenicu da je bokcima švrakopisom u najkraćim mogućim crtama zabilježeno rođenje, vjenčanje ili smrt, dok su plemenitaši krasopisom i s pregršt riječi zavedeni u povijest?

Nažalost, slikao sam mobitelom pa je dosta teško pročitati, ali ovo je zapis od 10. ožujka 1896. o vjenčanju visokorođenog gospodina Nikole Karapancse plemenitog od Kranja, kraljevskog konjaničkog satnika 1. razreda (36 godina) i presvijetle gospođe Zdenke udove Vranyczany rođene barunice Hellenbach (34 godine). Roditelji mladog su visokorođeni gospodin Demetrij Karapancsa, pl. od Kranja, kraljevski umirovljeni obernarednik i visokorođena gospođa Katarina plemenita Anđelković, grčko-istočnog uvjerenja. Roditelji mlade su presvijetli gospodin Lazar barun Hellenbach i visokorođena gospođa Klotilda plemenita Jelačić, rimokatolici.  Svjedoci su presvijetla gospoda Egidij grof Desseroffy i Ljudevit grof Kulmer, rimokatolici.

Inače, Klotilda Jelačić unuka je Ane Sermage, nećakinje biskupa Maksimilijana Vrhovca. Njenom udajom za Lazara Hellenbacha 1851. godine ,poznati je dvorac Hellenbach u Mariji Bistrici prešao u vlasništvo obitelji Hellenbach.

Evo pa gledajte i sami. :-) Možete li ustanoviti razliku između ovog zapisa i zapisa nekog bokca bistričkog.

Kliknite na malu sliku kako biste dobili veću (306 kB!).Eto. Vidimo se za godinu dana!
rodoslovlje @ 18:13 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Google Analytics