Blog - studeni 2006
petak, studeni 17, 2006

Krajem rujna najavio sam post o programima za izradu obiteljskog stabla - moja prva ideja bila je ukratko opisati karakteristike svakog programa. No, od te najave prošla su gotovo dva mjeseca, a nikako da se prihvatim tog posla. Do sad sam pokušao koristiti nekoliko programa, a na kraju sam se odlučio za jednog od njih. Evo nekoliko prijedloga:

Legacy
http://www.legacyfamilytree.com/

Zadnja verzija je 6.0. Standardna verzija (Legacy Standard Edition) je besplatna, dok Deluxe košta 30$. Standardnu verziju moguće je downloadati putem Weba. Prilikom downloada morate ostaviti e-mail adresu na koju će vam poslati lozinku - inteligentno, lozinka je "family".

Mislim da sam taj program instalirao jednom, shvatio da ne podržava naša slova i odmah ga deinstalirao. Naime, kod izbora vrste fonta program ponudi izbor srednjeeuropskog znakovnog skupa, međutim kasnije ga ne primijeni, nego to "zaboravi". Osim toga, donji dio prozora programa na mom ekranu nije bio vidljiv. S korisničkog gledišta to je katastrofa, tako da funkcionalnost programa nisam ni želio testirati.

Ancestral Quest
http://www.ancquest.com/

Ovaj program dostupan je u verziji 11 za pokusno korištenje (free-trial). Registrirana verzija košta 35$. Korisnici starijih verzija prelazak na novu plaćaju 20$. Program je opisan na http://www.ancquest.com/progdesc.htm.

Instalirao sam ga jednom, shvatio da ne podržavaju naša slova (kao i Legacy) i deinstalirao. Pogledao sam malo i kako generira grafove i stabla - traljavo! Ne mogu vjerovati da je taj program dobio nagrade kojima se hvale na svom webu.

Brother's Keeper
http://www.bkwin.net/

Najružnije web-stranice ima upravo ovaj program. Dostupan je u verziji 6.2, a budući da nigdje na njihovom užasnom webu nisam vidio cijenu, pretpostavljam da je besplatan za korištenje. Kakav web - takav program. Ružno do bola. Čudim se Slovencima, oni favoriziraju upravo taj program i čak su organizirali prevođenje korisničkog sučelja na slovenski. Moje mišljenje o tom programu je brutalno - izbjegavati pod svaku cijenu.

RootsMagic
http://www.rootsmagic.com/

I ovaj program se na svojim stranicama predstavlja kao najjednostavniji. Dostupan je u trial-verziji (8.5MB). Registrirana verzija košta 30$ - no, pogledajte odgovor na moje pitanje o podršci za hrvatski jezik:

Rootsmagic only supports Western style fonts currently.

Ken

Neš' ti podrške korisnicima. Dakle, ni ovdje ništa od naših slova...

Personal Ancestor
http://www.familysearch.org/eng/paf/

Trenutna verzija je 5.2.18.0. Program je raspoloživ za download (9 MB) na stranicama Mormonske crkve (Crkva Isusa Krista svetaca posljednjeg dana) iz Salt Lake Cityja. Nevjerojatno - podržava naša slova! Nisam impresioniran mogućnostima grafičkog prikaza...

GenoPro
http://www.genopro.com/

Besplatna verzija 1.99c dostupna je za download (1.5 MB). Netko je ovdje u komentarima hvalio taj program, ja sam ga jednom instalirao i nije mi se dopao, tako da je ubrzo nestao s mog diska. Prikaz podataka je čudnovat - koristi se genogram, kojim je moguće prikazati daleko više od obiteljskih veza. No, ne želim ga kuditi, probajte i odlučite sami! Možda mu i ja jednom dam šansu.

Family Tree Maker
http://www.familytreemaker.com/

Moj favorit - program kojeg koristim već 7 godina, još od verzije 5.5 koju sam dobio od dalekog rođaka iz Amerike. Najnovija inkarnacija je verzija 16. Nema free trial, a košta 40$. Podršku za naša slova, razne vrste grafova, a posebno je zanimljiva opcija "All-in-one Tree" - stablo svih osoba - kod mene je to gotovo 2000 ljudi i jasno je da baš i ne koristim tu mogućnost.  Neke od grafova koje je program u stanju generirati možete vidjeti u jednom od prethodnih postova. Kod velikog broja ljudi, problem je format ispisa...

Ostali alati

Osim programa Family Tree Maker koristim i dodatne programe koji znaju čitati format FTM:
  • Charting Companion koji omogućava crtanje raznovrsnih grafova (ne očekujte čudesa i stabla nalik ručno crtanima!), a dolazi na CD-u s FTM-om (Charting Companion dostupan je i za neke druge programe, no ranije smo ustanovili da oni ništa ne valjaju. )
  • Genelines, koji omogućuje da osim genealoških podataka na vremenskoj skali na grafove ispisujete i odabrane povijesne događaje (i ovaj alat dostupan je za više genealoških programa). Cijena tog programa je 30$ - kupio sam ga, ali ga vrlo rijetko koristim, priznajem da sam nasjeo na reklamu... No, možda bih uz malo više truda oko shvaćanja opcija i mogućnosti programa bio zadovoljniji investicijom.
Osim navedenih programa, za prikaz rezultata na Webu zanimljiv je i Dynamic Family Tree. Za njegovo korištenje morate imati instaliranu Javu.

Još jedan zanimljiv program za prikaz podataka na Webu je Oxy-gen. Sučelje programa je prevedeno i na hrvatski jezik, a živu demonstraciju možete pogledati na stranici Zdravka Harauzeka. Instalirao sam ga, ali nisam imao vremena dovoljno ga testirati  - engleski je jako zanimljiv, budući da su program napravili Francuzi.

Eto, ovo je pregled nekoliko najpoznatijih programa za obradu rodoslovnih podataka. Sve što sam napisao isključivo je moje mišljenje, nastalo na temelju vlastitih iskustava - ponekad površnih, ponekad temeljitijih. Svakako savjetujem da isprobate svaki od ovih alata i odaberete ono što vama najbolje odgovara i u čemu se najbolje snalazite. Moj odabir je Family Tree Maker - dakako da i njemu nalazim velik broj mana, no za sad nisam naišao na bolji alat!
rodoslovlje @ 20:46 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Google Analytics